>Merhabalar Arkadaslar, ben eski adiyla http://www.maharetler.bloogcu .com
simdi burdayim. Diger blogda bazen cok problem cikiyor, onun icin birde burda blog actim, insallah desteklerinizi esirgemezsiniz.

Bu günkü verecegim yemegin ismi Urfa yöresinde Yuvarlama olarak geciyor. Kiliste bu yemeyin biraz degisiyi, corbanin icine pirinc ve sogan da katilarak yapilir ve adi Eksili Yahni olarak gecer. Anteplilerde buna benzer türde yaparlar. Bizde köftelerin büyüklüyü böyle biraz iri olur, Arkadasim Gülay bizi iftara davet etmisti onun köfteler nohut büyüklüyünde cok kücük yuvarlanmisti. Canim arkadasim ellerine saglik, ben seninki kadar ufak yapamasamda iste böyle irilikte köftelerle bu senin yaptigin yuvarlamayi evde de yaptim.


köftelerin yuvarlanip hazirlanmasi
Yuvarlama
Malzemeleri;
Köfte malzemesi:
2 su bardagi ince köftelik Bulgur
150 gr kirmizi yagsiz Koyuneti
1 Sogan
1 su bardagi Su
Tuz, kirmizi pul Biber

Corbasi Icin:
200 gr Nohut
250 gr Kusbasi veya Kemikliet
1 yemek kasigi domates Salcasi
1 yemek kasigi Nar eksisi
1 yemek kasigi Nane
Tuz, kirmizi pul biber

Yapilisi:
Aksamdan islatilmis nohutla, et güzelce pisirilir (kemikli et kullanilacaksa ki daha lezzetli olur, et pistikten sonra kemiklerinde ayrilip kusbasi seklinde kesilip nohutlarla ve et suyunla bir tarafta bekletilir.
Diger yandan ince bulgur soguk su ile islatilir, icine 1 sogan dilimlenir, et de bir iki parcaya kesilerek icine alinir, sonrada tuz ve kuru kirmizi biber ilavesi ile hepsi berabe bu köftelik malzemeler, 2 defa et makinasindan cekilir. Cekilen köfte el islatilarak yogrulur ve kabuklu findik büyüklüyünde veya dediyim gibi, vakti olanlar icin nohut büyüyklüyünde avuc icinde yuvarlanarak misket gibi yuvarlak köfteler yapilarak tepsiye alinir. Bir tencerede 2 su bardagi su kaynatilip icine bir cay kasigi tuz ilave edilir. Köfteler bu suya iki porsuyon halinde atilir. Önce köftelerin yarisi aktarilip suyun kaynamasi tekrar görülünce bir karistirilip hemen köfteler bir süzgece alinir ve diger köfteler de bu suya atilip yine az bir kaynama görülünce o köftelerde süzgece alinir. Bu suyu dökmeyip corbaya katilir, icine nohut ve haslanmis etleri, salcayi alarak bir iki tasim pisirilir. Corbabin suyu biraz özlesince icine nar eksisi, kirmizi kuru biber ve nane , isteye göre tuz ilave edilir. Arkadasim köfteleride icine koyup bir tasimda öyle kaynatmistive sofraya servise böyle almisti, bende öyle yaptim.

(ama annemin yaptigi yani Kiliste bu salca tencereye konmadan icine 1 cay bardagi pirinc ve ince kiyilmis sogan ilave edilir. sonra salca ve nar eksisi ve nane ilave edilir, sofraya alinmasi da degisiktir söyle ki, önce tabaga köfte servisi yapilip sonra üzerine corba ilave edilir.) Her ikiside cok nefis olup, emekli ve bu yörelere has bir yemak cesitleridir.
Yapmak isteyen buyursun, ben bu köfteleri fazladan yapip buzlugda da sakliyorum, bazen yapmaya kolaylik oluyor. Bu tarifler kimbilir hangi yörelerde bir eksik bir fazlasi ile yapiliyordur. Kolay gelsin.

Reklamlar