>

Köfte malzemesi:

300 gr kirmizi yagsiz cig köftelik koyun eti,

1 kg ince bulgur,

1 büyük sogan,

Tuz, kirmizi biber ,

½ yemek kasigi biber ve domates salcasi,

Kizartmak icin bol yag


Icinin Malzemeleri:

1 kg orta yagli kiyma,

5-6 büyük kuru sogan,

300 gr, ceviz ici iri cekilmis,

2-3 yemek kasigi sivi yag,

Tuz, salca, kirmizi biber, karabiber,

½ yemek kasigi biber ve domates salcasi,

1 tatli kasigi Tarcin

Yapilisi:

Öncelikle icli köftenin icinin kiymasi hazirlanir. Bunun icin kiyma genis bir tavaya alinip tuz ilavesi ile, yüksek ateste cabucak karistirilarak kavrulur, icine 2- 3 yemek kasigi sivi yag ilave edilip kisik ateste yavas yavas 5 dak. kadar daha, karistirilmaya devam edilir. Ince kiyilmis soganlar ilave edilip, 10 dakika daha kavrulur. Daha sonra icine salcalari, biberleri ilave edilir 5 dakika daha pisirilip tarcin ve cevizide eklenerek karistirilip sogumaya birakilir.
Köfte yogrulacak kaba ince bulgur alinip, bulgurun islanacagi kadar, 1-2 su bardagi soguk su aktarilarak karistirilir, tüm bulgurun islanmasi saglanir.
Sogan soyulup dörde kesilir, et iri kusbasi kesilir veya kiyma seklinde ise bulgura oldugu gibi eklenir. Tuz, kirmizi biber ve salcalar ilave edilip bu karisimin hepsi et makinasindan 2-3 kere ince süzgecden cekilir.
Bu et makinasindan cekmek sizin isinizi kolaylastirip, köftenizin cabuk olmasini saglayacaktir. Ben elektrikli makinadan cekip sonra icli köfteyi oyarken el makinasi ile yapiyorum. Köfteler soguk su ilavesi ile biraz yogrulur ve köfte dörde ayrilir her parca ayri ayri alinarak bir yemek kasigi un ilavesi ile unu yedirerek yogrulur. (köftelere un katmak kizartmasinin renginin güzel olmasini saglar). Bu unlu köfte el makinasindan icli köfte


agzi takilarak boru seklinde cekilerek cikarilir. 10-15 cm uzunlugunda cikinca koparilip bir tarafa birakilir. Taki bu dörtte bir köfte bitene kadar. Sonra tek tek bu hamurlarin bir tarafi yine eller su ile islatilarak cok muntazam sekilde yavas yavas kapatilir. Kapatilan köftelerin icine sogumus kiyma doldurulur ve bu köftelerin bas kismida yine yavas yavas eller isaltilarak ve elde sikilarak kapatilir. Bu kapatilan hazirlanmis köfteler bir tepsiye dizilir ve üzerleri temiz bir mutfak bezi ile örtülür. Diger köftelerde böyle, yani diger dörde bölünenin her bölümü bu islemden gecirilir.

Köfteler bitince bir tavaya bol yag konulur, yag iyice kizinca, isininca köfteler cok olmamak sarti ile 3-4 tane, yaga konularak kizartilir. Yagin kizgin olmamasi köftelerin dagilmasina yol acar. Onun icin yagin iyice kizdirildiktan sonra köfteleri icine koymak gerekir.

Biz icli köftyi hep kizartiriz. (bir defasinda haslama yaptim, bizim damak tadina uygun degildi, belki midesi rahatsiz olanlar icin haslamak bir alternatif ama bizde kizartma seviliyor, firinda kizartma yi da denedim, köfteler firca ile yaglayip firinda kizarttim, hafif oluyor ama tam tadi bol yagda kizartma veriyor.)


Ben evin tüm fertlerini basima toplayip beraberce yaparim, hem zevkli oluyor hem de herkesin emegi gecerek, güzel bir sohpetle eski günleri ananrak icli köfteyi yapiyoruz.

Denemek isteyenlere Afiyet olsun!

NOT: Bu Kaliplar Kilis´te, Gaziantep´te 40 yildir ben kendimi bildim bileli satilir, almak isteyenler buyursun, ordaki herhangi mutfak esyasi satan bir saticidan temin edilebilinir.(yogun istek üzerine bu aciklamayi sonradan ekliyorum)