>

Allahin izniyle döndüm, yine burdayim ve siz Blogcu Arkadaslarimi coook özledim!!!
Hayirli Cumaalar!!!

Tahminen bundan 15 yil eveldi , is yerimde tüm yabanci ögrencilerle (Osternfest) Yumurta bayrami diye aciklayabilecegim alamanlarin bayramini kutlayacaktik. is yerimde alman arkadaslar ve yabanci olarak yanliz ben calistigim siralardi. Her bayrami türk veya alman bayramlarini beraberce kutladik. Hele ramazan gelince her sabah yapilan kafe ve caylar dahi yapilmaz olurdu. Iste ilkr Ostern de ögrencileri davet edecek ve calisanlar bir seyler yapip getirecekti. Ben cok uzun zamandir Burda modelinde gözüme kestirdigim bir tarifi is arkadasima sen bunu yap diye gösterdim. Arkadas aaa bu cok zor ben becereme dedi, bende sizin bayram ve sizin tarif neden yapamiyacaksin ben dahi yaparim deyince bu tarif benim üzerime kaldi. iste o günden bu yana her yil bu tarifi yapar isyerine arkadaslara ikram ederim.
Arada eve gelen misafirlerime ve evde ailecek hafta sonu kahvaltilarinda da yaparim. Simdi de sizler icin yaptim.

Kus Yuvasi

Malzemeleri:
500 gr Un

200 ml Süt

1 Maya (42 gr)

75 gr Tereyagi
1 c.k. Tuz

1 c.k. Seker

1 Yumurta

1/2 c.k. Baharli Hindistancevizi, Kimyon, Beyaz Biber

Üzerine:
1 Yumurta

1 y.k. Süt

Susam

Süslemek icin:

400 gr Krem Peynir
1 c.k. kuru kirmizi Biber
Maydanoz
1 saksi Sogancik

1 demet misket Turp

Yapilisi:
Süt ilitilir, seker ve tuz ilave edilerek maya icinde ezilir. Hamur icin gerekli diger malzemeler, bir yogurma kasesine alinarak, ezilmis maya ilavesi ile güzel bir hamur yogrulur. Hamurun agzi kapatilarak sicak bir ortamda 30 dak. mayalandirilir. Mayalanan hamur 3 parcaya ayrilip her parca ince uzun yuvarlanir. Bu üc parca bir araya getirilerek örgü yapilir ve iki ucu birbirine birlestirilir. Tepsiye cember seklinde yerlestirilip 20 dak. daha mayaldirilir. Üzerine süt ve yumurta cirpilarak sürülür. Susam eklenir. Önceden isitilmis 200° firinda 30 dak. pisirilir. Bu arada krem peynirlerden ceviz büyklügünde parcalar alinir ve elde yumurta sekli verilir. Bunlarin bazilari kirmizi biberlenir, bazilari kiyilmis maydanozlanir. Firindan alinmis cörek cok sogumadan orta (Kus Yuvasina) bosluga ve kenarlara bu hazirlanan, yumurta sekli verilen peynirler yerlestirilir. Aralara soganciklar saksidan kesilip yikanarak yerlestirilir. Turplar ayiklanip, yikanir ve turplarda yerlestirilir ve servise alinir.

Afiyet Olsun!

Not:
Bu yil okullar Almanayada, bizim eyalette 20.3 – 5.4.2008 tarihleri arasi Yumurta Bayrami Tatiline girecek. inanislara göre 21 mart cuma günü Hz. Isa carmiha gerilmistir. Pazar ve Pazartesi günüde tekrar dirilisidir. Persembe günün gecesi ve tüm cuma günü dini filimler ve Peygamberlerle Isa ile ilgili filimler tv de görmek mümkündür. Bunun icin cuma günü yas tutulur, bol bol kilise ziareti yapilir. Pazar günü ise daha evel ici bosaltilmis yumurtalar, rengarenk boyanir, evin cesitli yerlerine bir agac üzerine asilir. Yilbasinda nasil cam agaci süsleniyorsa yumurta bayraminda da bir yapraksiz agacin veya dallarin üzerine boyanmis yumurtalar, veya carsidan alinmis renkli plastik yumurtalarla süslenir. Tavsan bu bayram icin cok önemlidir, bereketi ifade eder. Tavsan bu yumurtalari getirmis olarak düsülünür. Aileler cocuklari icin bahceye yumurta seklinde ve tavsan seklinde cikolatalar, kagida yazili siirler saklarlar, cocuklarin sabah uyaninca ilk olarak isleri, yumurta aramaktir. Cocuklar aksam tavsanin bu yumurtalari getiridigine inanirlar. Bu bayramda da ates yakilir Osterfeuer denilir. Bahar bayrami olarak kutlanir. Bahari simgeleyen yemekler yapilir. Kuzu kizartilir, yumurta salatalari, cörekler yapilir. Akrabalar ziyaret edilir, cocuklara bol miktarda yumurta ve tavsan cikolatalari dagitilir.

Reklamlar