>
Bu yeni bir lahmacun fotografim, asagidaki yazilar ve resimler, maharetler blogumdan arsivden alinmistir.

Almanya`da Lahmacun yapmak kadar, baska emekli yemek yoktur. Bu benim düsüncem tabi neden mi? Onuda anlatacagim. Halbuki Türkiyede öylemi. Annemin cok isi oldugu zaman yemek yapmaya vakti olmazsa “bu günde lahmacun yapalim” derdi.. Ahhhh nerde o günler. Babam rahmetli bir tepsiyi alir, icine evden, domates salcasi, biber salcasi, karabiber, kirmizi biber, nar eksisi ve tuzu da yeterince tepsiye koyarak, kasabin yolunu tutardi. Orda kasabin komsusu manavdan, domates, sogan, maydanoz ve biberi de alip. kasaba ne kadar etle lahmacun istedigini söyler ve kasbin basinda durup istedigi yerden eti kiyma cektirip, sonrada bu sebzelerle birlikte, kasba ne kadar istedigini söyleyerek yaptirip, kendi begenisi ile hazirlatirdi. Daha sonra kasaba bu lamacunluk icin, bizim evin yakinindaki firina yollamasini ve nekadar lahmacun istiyorsa onuda belirterk ve hangi saatte eve getirilmesi gerktiyinide söyledikten sonra, babam isine giderdi. Kaspta hazirlanan lahmacunluk et, firina isim verilerek kasbin ciragi götürür, firincida uygun zamanda pisirip istenilen saatte evimize yollanirdi. Firinci cirgi mis gibi kokan yeni pismis sicak lahmacunu getiri ve ne kadar ödeyecegimizi söylerdi. Parasi verilirken ciragin eline bir iki lahmacun verilir, cirgin itirazina ragmen olmaz koktu günahtir diyede o ikna edilerek, sicacik pismis lahmacunlardan muhakak, ciraginda tadina bakmasi saglanirdi. Tabi o zamana kadar bizde salata ve ayrani ve sofrayi hazirlamak düserdi. Ahh o günler nerde, Ohh afiyetle es dostla oturur yerdik, sadece izinde görüyoruz simdi bunlari. . Ama burda Lahmacun yapmak basli basina bir zahmet. Hamuru yogur. Lahmacunluk eti ve ici hazirla. Hamur ac, üzerini icle, firinda 2li veya 4 lü pisir. Offff offf, iste is uzadikca uzuyor.Yani lahmacun yapan bir kadina ben burdan, hem kasplik hem firincilik, hemde manavlik, üstüne üstlükte birde ahcilik diplomasi veriyorum, haberiniz olsun. Tüm bayanlara duyurulur. Kutluyorum. Almanyadaki kadinlarin lahmacun yapmasi bu kadar emek ve zaman isteyen bir is olup cikiyor. Sonra salatayi yap, ayranda muhakkak olmazsa olmazlardan.

iste bende kizlarim ve oglum cok seviyor diye lahmacun yaptim nefis olmustu, eee az evel o kadar bol keseden, ustalik diplomasi dagitiktan sonra kimin yaptigi lahmacunlar nefis olmaz ki.
Yaptigim Lahmacunun tarifini sizlerle paylasmak istiyorum.

Malzemeler:
(15 Lahmacun icin)
500 gr Un
1 Maya 42 gr
1/2 bardak ilik Süt
2 c.k. Tuz
1 c.k. Seker
Aldigi kadar ilik su
ic malzemeleri:
400 gr kiyma
2 büyük sogan
5 dis Sarmisak
2 y.k. kiyilmis maydanoz
3 sivri biber
2 rendelenmis Domates
1 y.k. Domates salcasi
1 y.k. Biber salcasi
1 c.k. Karabiber
2 c.k. Kirmizi Pul Biber
2 y.k. Nar eksisi
2 c.k. Tuz

Yapilisi:
Öncelikle hamuru hazirlamak icin, bir hamur kasesine un alinip ortasi acilir ve maya ilik süt ile ezilir. Tuz da ilave edilerek ilik su yardimi ile yogurulur. Cok yumusak olmayacak bir hamur elde edilip üzeri örtülerek mayalanmaya birakilir.
Hamur mayalaniriken, diger taraftan lahmacunun ici hazirlanir. Kiymanin icine ince kiyilmis iki sogan, sarmisak, biber ve maydanoz eklenip tüm salca ve baharatlar ve nar eksisiyle güzelce karistirilir.
Mayalanan hamurdan 15 tane yumak yapilir. Her yumak 15-20 cm capinda acilip, tepsinin büyüklüyüne göre 2 veya 3-4 tane tepsiye konulur. Sonrada catalla üzerine bastirilarak kiymali iclerden eklenir. 225° deki firinda alti ve üstü 5-8 dakika pisirilir. Tüm hamur ayni islemden gecirilerek hazirlanip pisirilir.


(Bir baska metod da, hazirlanmis lahmacunlar pisirmek icin dogrudan tepsisizolarak firinin tabaninda bir iki dakika pisirilir ve sonra, sapatülle alinarak firinin üst gözüne izgaraya konularak üstüde pisirilerek yapilir. Bu biraz daha ugrastirici, firini kirletici bir istir ama ayni zamanda, ceyrandan ve zamandan da tasarufludur).


Lahmacunun yanina kiyilmis maydanoz, sogan, biber ve limonla servis edilir (ah birde Sumak olsaydi).

Buz gibi ayranla nefis olur.

Afiyet olsun!!!