>Internasyonal Kültür haftasinda yapilan diger mutfak kültürü de Pakistan´a ait idi.
Ben eski is yerinde düzenledigim internasyonal cafe gününde degisik mutfaklarin yemeklerini yabanci arkadaslarin yapmasina olanak saglayip hep beraber ayri ayri ülkelerin yemeklerinin tadina bakiyorduk, simdi ise bu etkinlikle almanlarda bu degisik baharatlari ve kisnisin lezzeti ile tanisip degisik ülkelerin mutfaklarinin tadina bakma imkani buldular. Pakistan´inda cok güzel baharatlari, yemek ve pilav icinde kullandiklari zencefilin mis gibi kokusu yemek yapilirken herkesi büyülüyor.
Chatmasala denilenin Baharatin icinde cok degisik b
aharatlar karistirilmistir, bunlar:

  • 1 c.k. Tuz
  • 1/4 c.k Tarcin
  • 1/2 c.k. Kirmizi toz biber
  • 1/2 c.k Karabiber
  • 1 c.k. Kimyon
  • 1/2 c.k Zencefiltozu
  • 1/2 c.k. Kisnistozu
  • 1/2 Nar tohumu
  • 1/2 c.k. Mango Tozu
  • v.s iste bunun gibi baharatlarin karisimina Chatmasala deniliyor ve Pakistanlar cogu yemeklerinde bu baharati kullaniyorlar.

Chapati, Dhall ve Chana Yufka ile Mercimek ezmesi

Yufka (Chapati)


Malzemeleri:

500 gr Un Typ 1050
1 cay kasigi Tuz

aldigi kadar su

Yapilisi:

Un ve tuza su ilave edilerek kulak memesi yumusakliginda bir hamur hazirlanir. Hamur 15 dakika dinlendirilip 12-15 yumak yapilir her yumak tabak büyüklügünde merdane ile acilarak, sacda, firnda veya tavadaiki tarafida kizarana kadar pisirilir. (Saira´nin özel bir elektirikli firini vardi onun icinde pisirdi, ama Pakistanda tandirlarda pisirdiklerini anlatti)

Mercimek ezmesi (Dhall)


Malzemeleri:

500gr kahverengi Mercimek
3 dis Sarmisak
200 gr Tereyagi

1 demet taze Kisnis

5 aci sivri Biber

1 bas parmak kalinliginda ve büyüklügünde taze Zencefil

1 cay k. pul kirmizi Biber
Tuz

1/2 cay kasigi Turmerik (degisik bir eksi meyva ezmesi, bunun yerine yarim limonsuyu da kullanilabilinir)

1 c.k. Kimyon

Yapilisi:
Mercimek yikanir ve 2 litre su ilavesi ile kaynatilir. Icine tumarik, iri dogranmis samirsak, tuz ve pul biber konularak mercimek yumusayana dek pisirilir. Kisnis ince dogranirve biberler de ince dogranarak mercimeye ilave edilir. Tereyagi tavada isitilir icine taze olan zencefil ince ince ince ama daha iyisi havanda dövüldükten sonra tereyagida kizartilir ve hemen kimyonda ilave edilerek hemen mercimegin üzerine aktarilir. Ocaktaki mercimek 5 dakika daha pisirilerek Chapati ile servis edilir.
Afiyet Olsun!

Nohut Salatasi (Chat)


Malzemeleri:

1 kg Patates
1 kutu haslanmis Nohut (450gr)

5-6 taze yesil Sogan

1 aci sivri biber

1/2 demet taze Kisnis

2 cay kasigi Chatmasala (Pakistanin karisik Baharati)

1/2 cay kasigi Tuz
2 Papris yukardaki yufkanin sacda degilde yagda kizartilmisi

1 Limon suyu

Yapilisi:
Patates haslanir, kabuklari soyulur ve sogumaya birakilir. Nohutlar yikanir ve süzülür. Sogan,biber ve kisnis incecik kiyilir. Patatesler 2 cmlik küplere kesilir, diger malzemelerle bir kasenin icne alinir. Limonsuyu ve tuz ilavasi ile karistirilir. Papris yani kizarmis ekmek bir tabaga ufalanir, tabagasalata alindiginda o kizarmis ekmek dende yaninda alinarak servis edilir. Afiyet Olsun!

NOT: Diger sayfamdaki “Eyalet Bahce Fuari´ni” gezmek isteyenler burdan buyursun…

Reklamlar