> Bahcede olgunlasmis Bektaşi Üzümlerini kışa hazirlik olur amaci ile reçel yaptım.
Malzemeleri:
1 kg Bektaşi Üzümü
1 kg Reçellik Şeker
Yapılışı:
Bektaşi Üzümlerı yıkayıp baş ve alt saplarından ayıkladım. Tencereye arasına şekeri serperek yerleştirdim.
Ocağa alarak 4- 5 dakika kaynattım. Bahçede cerzan olmadığı için blender dan geçiremedim. Ama patates ezme spatulası ile meyvaları hafif ezdim ve 2 dakika daha pisirip kavanozlara aldım. Ağızlarını sıkı kapıyarak baş aşağı çevirdim.
Hafif soğuyunca geri normal pozisyona çevirerek kışa saklamak için mutfak dolabının serin bir köşesine koydum.
Afiyet Olsun!

Bektaşi Üzümü
(Ribes uva-crispa)
Taşkırangiller familyasındandır.
100-150 cm boylarında, dikenli bir çalıdır. Hafif tüylü, kırmızımsı-yeşil renkli, yumurtamsı meyveleri 10 mm çapındadır.
Ülkemizde meyvesi için bahçelerde yetiştirilir.
Meyveleri A, B grubu ve C vitaminleriyle, organik asitler ve madensel tuzlar içermektedir.
İştah açıcı, ishal giderici, sindirim kolaylaştırıcı, idrar artırıcı etkileri vardır.
(Semecarpusanacardlum) RFI ADİJR
Anacardiaceae familyasındandır. Diğer adları Keşu ağacı, Mavun.
5 metre boylarında, yuvarlak ve yumurtamsı yapraklı, haziran-eylül aylarında yeşilimsi sarı çiçekler açan şemsiyemsi bir ağaççıktır. Kasım- ^^ y aralık aylarında hoş ve asitli kokulu, siyahımsı meyveler verir. Bunlar kuşburnuna, hatta minik bir kalbe benzer.
Meyveden çıkan siyahımsı özsu pamuklu kumaşlara desen boyamada ve romatizmaya karşı ilaç yapımında kullanılır.
Yedi adet meyveyi bir bardak suyla kaynatıp, soğutup süzdükten sonra günde bir kez akşamları içmek gerekir.
Meyveden çıkarılan yağ günde iki kez yaranın, burkulan ya da ağrıyan yerin üzerine sürülür.
Aynı yağ hayvan yaralarına da sürülür.
Ancak dikkat, zehirlidir! Günlük doz olan 2 gramın üstüne çıkılmamalıdır!
Not: Bu bilgilendirme yazisi kadinlar.tc/ den alinmistir.

Reklamlar